Üretim Tesisimiz

Orkes üretim tesisinde yüksek kalite ve çevre dostu üretim teknolojisiyle zeytinyağlarımızı üretiyoruz. Üstün Alman teknolojisi ile üretilmiş olan makinalarımız Avrupa standartlarına uygun PLC kontrol ve CE standartlarına uygun modern kontinü sistem makinaların ürün ile temas edebilecek tüm yüzeylerinde yüksek kalite paslanmaz çelik kullanılmıştır. Kaliteli ve hijyenik üretimi daima ön planda tutan tesisimizde makinalar içindeki yıkama sistemi ile hergün tamamen temizlenerek kalıntıların üretim aşamasında zeytinyağının tazeliğini ve kalitesini bozması engellenmiş olur. Kontinü sistem sayesinde zeytinyağları tamamen el değmeden üretilirken, kapalı sistemde üretim zeytinyağının oksijenle kontrollü bir şekilde temasına izin verir. Zeytinler ilk aşamadan son aşamaya kadar yüksek verim ve düşük oksidasyonla işlenir. Kontinü sistem aynı zamanda düşük asiditeye sahip, daha temiz ve saf zeytinyağlarının elde edilmesini sağlarken, zeytin meyvesinin içerisindeki faydalı bileşenlerin de maximum düzeyde muhafaza edilmesine olanak sağlar.
Üretim sürecinde soğuk sıkım tekniği ile işlenecek zeytinlerin sıcaklığının 25 santigrat, sıcak sıkım tekniğinde ise 35 santigrat dereceyi aşmaması zeytin meyvesinin kimyasal ve organoleptik özellikleri ile kendine özgü besin değerlerini korumasını sağlar.
Üretim tesisimize gelen zeytinler kalite kontrolden geçtikten sonra hemen üretime alınır. Malaksasyon işleminde uygun ısıl koşullara ve bekleme süresine tabi tutulduktan ve dekantörde santrifüj yöntemiyle ayrıştırıldıktan sonra filtreleme işlemi için seperatöre gönderilir. Seperatörden çıkan yağ el değmeden azot gazı basılmış krom tanklara aktarılarak burada 20°C de muhafaza edilir.
Tesisimizde çevre dostu üretim tekniklerini kullanılmaktadır. 2 fazlı üretim modeli zetinyağı üretimi çıktısı karasudan kaynaklanan su ve çevre kirliliğini bertaraf ederken, makinalarımızın üstün teknolojisi sayesinde zeytinlerdeki doğal nem ve su verimli bir şekilde kullanılarak fazladan oluşabilecek su israfı da önlenmektedir. Zeytinlerin yıkandığı suyu depomuzda depolandıktan sonra arıtma sisteminden geçirilerek, çevre sulamada kullanılabilir bir hale getirmiş oluyoruz. Böylece çevre dostu bir üretim süreci gerçekleşmiş oluyor.